Χειρουργική μεγάλου δακτύλου άκρου ποδός




Βλαισός μέγας δάκτυλος - Οστεοτομία Scarf , mini Scarf , Lapidus , MIS

Επεμβάσεις για δύσκαμπτο μέγα δάκτυλο



Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου ( κότσι )

                                                                 

  Η χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου έχει στόχο την διόρθωση της μετατόπισης του 1ου μεταταρσίου και του μεγάλου δακτύλου με την κατάλληλη οστεοτομία και την διόρθωση των παραμορφώσεων των μαλακών μορίων του μεγάλου και των άλλων δακτύλων αν συνυπάρχουν.

     Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από την έκταση της παραμόρφωσης, την ηλικία και άλλες παραμέτρους  του ασθενή όπως και συνοδές παθήσεις και παραμέτρους του ποδιού.  

     Για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό απαιτείται ακτινογραφία υπό φόρτιση( σε όρθια θέση) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος ή και πελματογράφημα.

     Η επέμβαση γίνεται με περιοχική ή γενική αναισθησία, δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και είναι ανώδυνη. Τις επόμενες ημέρες όμως η χρήση παυσίπονου είναι αναμενόμενη. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει με μετεγχειρητικό υπόδημα αμέσως μετά το χειρουργείο αλλά την πρώτη εβδομάδα ειδικά και περίπου για δύο εβδομάδες, η κινητοποίηση περιορίζεται για την αποφυγή οιδήματος στο πόδι. Η βάδιση με απλά υποδήματα θα γίνει μετά από 4-6 εβδομάδες. 

 

 Η επέμβαση με ανοικτή τεχνική – οστεοτομία Scarf ή mini Scarf προσφέρει εξαιρετική διόρθωση, με ελάχιστο κίνδυνο υποτροπής και επιπλοκών. Η οστεοτομία σταθεροποιείται με 2 κοχλίες που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, είναι εξαιρετικά αξιόπιστη και μπορεί να επιτύχει μεγάλες διορθώσεις. Η πολύ μικρή τομή δεν δημιουργεί κανένα αισθητικό πρόβλημα.
     Οι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές (διαδερμικές) προσφέρουν ακόμη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερες βλάβες στους ιστούς, αλλά με πολύ μικρότερο έλεγχο της οστεοτομίας ( μικρότερη ικανότητας διόρθωσης και προσαρμογής της οστεοτομίας στις ανάγκες του κάθε ποδιού ) και μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, δύσκολα αντιμετωπίσιμων, οπότε έχουν σαφή και περιορισμένη ένδειξη. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις με πολύ μεγάλες παραμορφώσεις διενεργούνται διαφορετικές διορθωτικές οστοτομίες ( βάσης, Lapidus).




Επεμβάσεις για δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο

     Η επιλογή της επέμβασης  εξαρτάται από την ηλικία, τις λειτουργικές απαιτήσεις, το στάδιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πάθησης ( παρουσία-μέγεθος εξόστωσης, αρθρικές ανωμαλίες., πιθανές συνοδές παθήσεις στον άκρο πόδα ή στην ποδοκνημική άρθρωση)  και άλλες παθήσεις του ασθενή.
     Αγγειακή ανεπάρκεια, μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική νευροπάθεια και άλλες παθήσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και πιθανόν να αποτελέσουν αντένδειξη για την πραγματοποίηση κάποιων από τις επεμβάσεις.
     Στόχος των επεμβάσεων είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και διατήρηση της λειτουργικότητας το δυνατότερο εφικτό εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν είναι επαρκής.
      Οι επεμβάσεις διενεργούνται με ημερήσια νοσηλεία υπό ραχιαία και τοπική αναισθησία. Συνήθως  θα χρειαστεί μετεγχειρητικό υπόδημα για μια ή μερικές εβδομάδες ανάλογα με την επέμβαση.   Η ανάγκη αποφόρτισης ( βάδιση με πατερίτσες), η επιστροφή στην εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης και συζητούνται διεξοδικά προεγχειρητικά.   

Χειλεκτομή
     Είναι επέμβαση επιλογής όταν υπάρχουν ευμεγέθη οστεόφυτα , ήπιες αλλοιώσεις στην άρθρωση και αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις( αθλητές , δρομείς , χορευτές κτλ ). Διενεργείται αφαίρεση των εξοστόσεων-οστεόφυτων χωρίς παρέμβαση στην άρθρωση. Συμπληρωματικά μπορεί να προστεθεί οστεοτομία για επιπλέον βελτίωση του εύρους κίνησης. Είναι πολύ αποτελεσματική ως προς τον πόνο και την καλή λειτουργικότητα της άρθρωσης (εικόνα). Η αποκατάσταση είναι σύντομη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον ασθενή, με ταχεία επιστροφή στην εργασία και στις δραστηριότητες ( εκτός αν γίνει και οστεοτομία), αλλά δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα με πολύ πιθανή επιδείνωση μετά από αρκετά χρόνια και ανάγκη αρθρόδεσης.   

Αρθρόδεση

     Είναι η επέμβαση επιλογής όταν υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις στην άρθρωση. Ο ελάχιστος χόνδρος που έχει απομείνει αφαιρείται και τα οστά διαμορφώνονται κατάλληλα και σταθεροποιούνται με υλικά οστεοσύνθεσης. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές (εικόνα). Ουσιαστικά η άρθρωση καταργείται και τα οστά ενώνονται. Το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα είναι αναγκαίο για την προστασία της επέμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της αρθρόδεσης σε περίπου έξι εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σύντομα, αλλά η επιστροφή σε απαιτητικές δραστηριότητες και αθλητισμό απαιτεί  την ολοκλήρωση της αρθρόδεσης και την προσοχή και συμμόρφωση στις οδηγίες του ασθενή. Τα υλικά αρθρόδεσης δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και η ικανοποίηση των ασθενών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά από πολλά χρόνια.  

Αρθροπλαστική παρεμβολής

     Πρόκειται για επέμβαση σε δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο με προχωρημένες  αλλοιώσεις  Έχει στόχο την βελτίωση του πόνου και διατήρηση μερικού εύρους κίνησης. Ο χόνδρος αφαιρείται, το μεσοδιάστημα μεταξύ των οστών διαμορφώνεται κατάλληλα και παρεμβάλλεται τμήμα μαλακών μορίων με στόχο τελικά την εξισορρόπηση της άρθρωσης ώστε να διατηρηθεί μέρος της κίνησης και της ισχύος. Η επέμβαση δεν προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αρθρόδεση, χρειάζεται την μέγιστη συμμόρφωση του ασθενή όσο αναφορά την έναρξη και την ένταση των δραστηριοτήτων ενώ έχει σημαντικό ποσοστό επιπλοκών κυρίως μεταταρσαλγία. Συστήνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.