Βλαστοκύτταρα στη ορθοπαιδική: Αναγεννητική Ιατρική

     Ορθοπαιδικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, φλεγμονές και τραυματισμοί μυών, τενόντων και του αρθρικού χόνδρου,  αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με χειρουργική επέμβαση ή όπου είναι δυνατό με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αναγεννητική ιατρική έχουν φέρει στο προσκήνιο τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, μια νέα προσέγγιση που βοηθά στην αποκατάσταση βλαβών των ιστών του μυοσκελετικού συστήματος.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

     Τα βλαστοκύτταρα είναι μη διαφοροποιημένα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία θα παράγουν ιστούς, όπως χόνδρο, μύες, τένοντα και οστό. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται στην ορθοπαιδική είναι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs) – Βρίσκονται στον μυελό των οστών, το υποδόριο λίπος και έχουν ικανότητα αναγέννησης χόνδρου, οστών και τενόντων.

Χρήση βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική

     Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εγχυθούν απευθείας στις περιοχές με ιστική βλάβη ή να συνδυαστούν με βιοϋλικά (scaffolds) και αυξητικούς παράγοντες για καλύτερη αποκατάσταση κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις. Χρησιμοποιούνται σε:
Οστεοαρθρίτιδα και χόνδρινες εστιακές βλάβες – Οι ενέσεις βλαστοκυττάρων στις μεγάλες αρθρώσεις βοηθούν στην εστιακή αναγέννηση του χόνδρου και την αντιμετώπιση της αρχικής χονδροπάθειας. Οι εκτεταμένες και σε βάθος βλάβες δεν ανταποκρίνονται επιτυχώς. Το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα είναι άμεσο και ισχυρά αλλά η επουλωτική διαδικασία στον χόνδρο απαιτεί μήνες.  
Επιδιόρθωση Τενόντων και Συνδέσμων – Τραυματισμοί όπως ρήξεις του μηνίσκου, του στροφικού πετάλου ή του αχίλλειου τένοντα μπορούν να βελτιώσουν την διαδικασία επούλωσης.

Διαδικασία θεραπείας

Συλλογή Βλαστοκυττάρων – Τα κύτταρα λαμβάνονται από τον μυελό των οστών κατά προτίμηση ή τον λιπώδη ιστό του ασθενούς. Η λήψη από τον μυελό γίνεται σε νοσοκομειακές συνθήκες ενώ η λήψη από τον λιπώδη περιομφαλικό ιστό είναι δυνατή και στο ιατρείο με ειδικά kit λήψης, επεξεργασίας και ενδαρθρικής έγχυσης.
Επεξεργασία και Συγκέντρωση – Απομονώνονται και προετοιμάζονται για έγχυση.
Έγχυση ή Εμφύτευση – Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται στην πάσχουσα περιοχή υπό υπερηχογραφική ή ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Οφέλη και περιορισμοί της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος – Δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η διαδικασία είναι ελάχιστα επώδυνη και ο ασθενής συνήθως μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Επιταχύνει την Επούλωση – Διεγείρει την αναγέννηση των ιστών με ταχύτερη αποκατάσταση σε μυς και τένοντες.
Μειώνει τον Πόνο και τη Φλεγμονή – αντιφλεγμονώδης δράση καλύτερη της κορτιζόνης.
Ελάχιστος κίνδυνος αντιδράσεων – δεν υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργιών ή άλλων παρενεργειών.
Ελάχιστος κίνδυνος λοίμωξης – όπως σε κάθε ενδαρθρική έγχυση.
Δυνατότητα επανάληψης – ως βιολογικό υλικό του οργανισμού του κάθε ασθενή, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην δυνατότητα επανάληψης. Βέβαια οι πολλαπλές παρακεντήσεις σε μια άρθρωση είναι συνετό να αποφεύγονται.
Συγκεκριμένες ενδείξεις στους ενδεδειγμένους ασθενείς – η θεραπεία δεν είναι πανάκεια και έχει συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας τα οποία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Συνεργασία ασθενή – σε βλάβες μυών και τενόντων απαιτείται η συνεργασία του ασθενή με κινησιοθεραπεία και ειδικό ασκησιολόγιο.
Μακροχρόνια αποτελέσματα – οποιαδήποτε ενέσιμη θεραπεία δεν αποτελεί εμβιομηχανική παρέμβαση συνεπώς το ευεργετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι σύντομο.

Συμπέρασμα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ορθοπαιδική, με μοναδικό τρόπο στην δυνατότητα βελτίωσης της θεραπείας εκφυλιστικών και τραυματικών παθήσεων.