Αρθροσκόπηση γόνατος
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη, που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων προβλημάτων της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, η οποία εισάγεται στο γόνατο μέσω μιας πολύ μικρής τομής. Η διαφορά με την λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ότι στην άρθρωση εισάγεται αποστειρωμένος ορός. Το αρθροσκόπιο μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη, επιτρέποντας την λεπτομερή εξέταση της άρθρωσης και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα πολύ μικρά εργαλεία, την πραγματοποίηση των απαραίτητων θεραπευτικών παρεμβάσεων με ελάχιστη διαταραχή των γύρω ιστών.
Ενδείξεις για Αρθροσκόπηση Γόνατος
Η αρθροσκόπηση γόνατος συνιστάται συνήθως σε ασθενείς που παρουσιάζουν επίμονο πόνο, πρήξιμο ή προβλήματα κινητικότητας στο γόνατο, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητικές θεραπείες όπως ενέσιμες αγωγές ( PRP , βλαστοκύτταρα ) φυσικοθεραπεία ή φάρμακα. Έχει προηγηθεί κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος και υπάρχουν σαφείς επεμβατικοί στόχοι αποκατάστασης. Η διαγνωστική αρθροσκόπηση καθώς και η αρθροσκόπηση για πρώιμη οστεοαρθρίτιδα δεν διενεργούνται πλέον λόγω της αυξημένης ακρίβειας των σύγχρονων μαγνητικών τομογράφων. Ορισμένες από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνουν:
Ρήξη μηνίσκου: Συνηθισμένος τραυματισμός του γόνατος που αφορά τη βλάβη των μηνίσκων. Οι μηνίσκοι προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο απορροφώντας τα φορτία στο γόνατο και σταθεροποιώντας την άρθρωση.
Κακώσεις συνδέσμων: Ρήξεις στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο ή σε άλλους συνδέσμους του γόνατος αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά.
Βλάβες του αρθρικού χόνδρου: Αφαίρεση ή αποκατάσταση τραυματισμένου χόνδρου που μπορεί να προκαλεί πόνο και δυσκαμψία.
Υμενίτιδα: Φλεγμονή της αρθρικής μεμβράνης του γόνατος.
Ελεύθερα σώματα: Αφαίρεση τμημάτων οστού ή αρθρικού χόνδρου που φυσιολογικά δεν βρίσκονται στην άρθρωση.
Περιγραφή της Διαδικασίας
Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται συνήθως ως χειρουργείο ημερήσιας νοσηλείας υπό περιοχική ή γενική αναισθησία. Διενεργούνται 2 μικρές τομές στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων. Η κάμερα μέσω ειδικής οπτικής ίνας παρέχει μια μεγεθυμένη και λεπτομερή εικόνα των δομών του γόνατος, επιτρέποντας την αντιμετώπιση του προβλήματος με την χρήση των ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να διενεργηθούν μερική εκτομή μηνίσκου που δεν μπορεί να συρραφεί , συρραφή μηνίσκου και ρήξεων των ριζών του μηνίσκου, επεμβάσεις ομαλοποίησης του αρθρικού χόνδρου, ανακατασκευή συνδέσμων, επεμβάσεις διόρθωσης της θέσης της επιγονατίδας , αφαίρεση ιστών με φλεγμονή καθώς και υποβοήθηση σε κάποιες περιπτώσεις ενδαρθρικών καταγμάτων. Η αναισθησία είναι γενική ή περιοχική και σε απλές επεμβάσεις δεν απαιτείται νοσηλεία.
Συνήθως δεν θα χρειαστεί αντιθρομβωτική αγωγή ενώ η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια σαν επιπλοκή.
Αποκατάσταση και Ανάρρωση
Η ανάρρωση μετά από αρθροσκόπηση γόνατος διαφέρει ανάλογα με την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα και συνιστάται ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και ανύψωση του ποδιού για τη μείωση του πρηξίματος.
Μερικές φορές θα είναι απαραίτητη η χρήση νάρθηκα γόνατος και μερικής ή ολικής αποφόρτισης με πατερίτσες.
Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της δύναμης, της ευλυγισίας και της κινητικότητας του γόνατος.
Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και τα αθλήματα υψηλής έντασης μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης. Η συμμόρφωση με τις μετεγχειρητικές ασκήσεις και η παρακολούθηση είναι κρίσιμες για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση.
Συμπέρασμα
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του γόνατος. Έχει σαφώς μικρότερες επιπλοκές και χρόνο αποκατάστασης από τις παλιές ανοικτές τεχνικές καθιστώντας την, την επέμβαση επιλογής για την αντιμετώπιση πολλών τραυματισμών του γόνατος αλλά και χρόνιων καταστάσεων.
