Αρθροδέσεις ποδοκνημικής και άκρου ποδός
Οι αρθροδέσεις είναι ουσιαστικά οι επεμβάσεις όπου καταργείται η κίνηση μιας ήδη μη λειτουργικής άρθρωσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα επώδυνα συμπτώματα. Στις αρθρώσεις με μεγάλο εύρος κίνησης, όπως στο γόνατο, το ισχίο, τον ώμο και τον καρπό, οι αρθροδέσεις δημιουργούν σημαντικό λειτουργικό έλλειμα και αποφεύγονται, ουσιαστικά χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια οταν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Στο άκρο πόδι και την ποδοκνημική, όπου πολλές αρθρώσεις είναι ιδιαίτερα σταθερές με μικρό ή ελάχιστο εύρος κίνησης, η κατάργηση της κίνησης και σταθεροποίηση κάποιων φθαρμένων και έντονα συμπτωματικών αρθρώσεων προσφέρει ανακούφιση απο τον πόνο με μικρό λειτουργικό κόστος. Αρθροδέσεις στο πόδι και την ποδοκνημική, εκτός απο την αρθρίτιδα, διενεργούνται και για άλλους σκοπούς όπως στις επεμβάσεις πλατυποδίας, αλλά παρακάτω θα παρουσιαστούν οι πιο συχνές αρθροδέσεις για την ποδοκνημική και το άκρο πόδι με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
Αρθρόδεση ποδοκνημικής
Αρθρόδεση υπαστραγαλικής
Αρθρόδεση μέσου ποδός
Αρθρόδεση ποδοκνημικής
H αρθρόδεση ποδοκνημικής, είναι μια εξειδικευμένη ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο σε μια ποδοκνημική άρθρωση με σημαντική φθορά. Η επέμβαση συνιστάται συνήθως για ασθενείς με προχωρημένη αρθρίτιδα, σημαντική βλάβη της άρθρωσης από τραυματισμό ή παραμορφώσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο και περιορίζουν την κινητικότητα. Με τη μόνιμη ένωση των οστών της ποδοκνημικής, η αρθρόδεση εξαλείφει την κίνηση της άρθρωσης, μειώνοντας τον πόνο ενώ διατηρεί τη λειτουργικότητα για απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Η άρθρωση της ποδοκνημικής, που σχηματίζεται από τα οστά της κνήμης, την περόνης και του αστραγάλου, είναι πολύ σημαντική στο περπάτημα και τις δραστηριότητες που απαιτούν φόρτιση βάρους σε μη ομαλές επιφάνεις και σε αθλητικές δραστηριότητες. Παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορούν να διαβρώσουν τον χόνδρο, οδηγώντας σε επαφή οστού με οστό, φλεγμονή και έντονο πόνο. Τραυματισμοί όπως κατάγματα ή λοιμώξεις μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσουν την άρθρωση. Όταν οι βλάβες στην άρθρωση είναι σημαντικές, η συντηρητική αγωγή—όπως η φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα ή οι νάρθηκες—δεν προσφέρουν ανακούφιση και τότε η αρθρόδεση της ποδοκνημικής αποτελεί ασφαλή επιλογή για τους ασθενείς με σχετικά μειωμένες λειτουργικές απαιτήσεις. Είναι κατάλληλη για ασθενείς με προτεραιότητα την ανακούφιση από τον πόνο και τη σταθερότητα στην βάδιση έναντι της διατήρησης της κίνησης της άρθρωσης. Για τους ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν την κίνηση της άρθρωσης εξετάζεται η επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής της ποδοκνημικής.
Επέμβαση και αποκατάσταση
Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής περιλαμβάνει τη χειρουργική ένωση της κνήμης και του αστραγάλου, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένης της περόνης, για τη δημιουργία μιας ενιαίας, σταθερής οστικής δομής. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε συνδιασμό με περιοχικό αποκλεισμό. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση τυχόν εναπομείναντα φθαρμένου χόνδρου από τις επιφάνειες της άρθρωσης και την ευθυγράμμιση των οστών στην βέλτιστη λειτουργική θέση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με αρθροσκοπική τεχνική σε επιλεγμένους – κατάλληλους ασθενείς. Εμφυτεύματα, όπως κοχλίες-βίδες ή και πλάκες σταθεροποιούν τα οστά, και μερικές φορές χρησιμοποιούνται οστικά μοσχεύματα. Η επέμβαση δεν απαιτεί μετάγγιση, και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για μία έως τρεις ημέρες. Η ανάρρωση από τη αρθρόδεση ποδοκνημικής είναι μια σταδιακή διαδικασία, που συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Τις πρώτες ημέρες είναι σημαντική η ανύψωση του σκέλους για την αποφυγή εκτεταμένου οιδήματος. Οι ασθενείς φορούν αρχικά νάρθηκα και μετά ειδική μπότα για να ακινητοποιήσουν την ποδοκνημική, αποφεύγοντας τη φόρτιση βάρους συνήθως για έξι εβδομάδες και μετά φορτίζοντας μερικά το σκέλος για ακόμη έξι εβδομάδες για να επιτραπεί η ασφαλής αρθρόδεση – “ένωση” των οστών. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2-4 εβδομάδες αλλά για τους ασθενείς με απαιτητική σωματικά εργασία η επιστροφή γίνεται σε τρείς μήνες. Λόγω της ακινητοποίσης και αποφόρτισης η λήψη αντιπηκτικής αγωγής είναι απαραίτητη.
Επιπλοκές
Εκτός απο τις γενικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως λοίμωξη και νευροαγγειακή βλάβη ή τις επιπλοκές στις επεμβάσεις του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής όπως το παρατεταμένο οίδημα, υπάρχει η πιθανότητα για θρόμβωση λόγω της ακινητοποίησης παρά την λήψη αντιπηκτικής αγωγής και καθυστερημένης επούλωσης της αρθρόδεσης ή και της αποτυχίας της αρθρόδεσης που θα απαιτήσει νέα επέμβαση. Οι παραπάνω επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά πιο συχνές σε ασθενείς που καπνίζουν, με κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα και μη επαρκή συμμόρφωση στο πρόγραμμα αποφόρτισης.
Αποτελέσματα
Το κύριο όφελος της αρθρόδεσης είναι η σημαντική, συχνά ολική ανακούφιση από τον πόνο, επιτρέποντας στους ασθενείς να περπατούν με μεγαλύτερη ευκολία και σταθερότητα. Οι ασθενείς επανακτούν την ικανότητα να εκτελούν καθημερινές εργασίες χωρίς τους περιορισμούς του χρόνιου πόνου. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την εξάλειψη της δυσφορίας που σχετίζεται με την αρθρίτιδα και τη διόρθωση παραμορφώσεων. Οι ασθενείς με προχωρημένη φθορά της ποδοκνημικής είχαν ήδη σταδιακά “χάσει” το εύρος κίνησης της άρθρωσης και προσαρμοστεί εν μέρει, συνεπώς δεν βιώνουν σημαντική διαφορά ως προς την ακινητοποίηση της άρθρωσης αλλά είναι πολύ ικανοποιημένοι απο την παύση του πολύ έντονου πόνου και την ικανότητα να περπατούν όσο επιθυμούν χωρίς ενοχλήσεις. Η επέμβαση προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο και βελτιωμένη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα. Μερικοί ασθενείς μπορούν να τρέξουν ήπια, μικρές αποστάσεις αλλά συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγεται για να μην επηρεαστούν αρνητικά οι αρθρώσεις του γόνατος, ισχίου και του άκρου ποδός.
Συμπέρασμα
Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής είναι μια καθιερωμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής όταν άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν και ο ασθενής έχει βασικές λειτουργικές απαιτήσεις. Αν και θυσιάζει την κίνηση της άρθρωσης, η απώλεια της κίνησης είναι καλά ανεκτή για τους ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Αν και σπάνια – λόγω της γενικής ικανοποίησης απο την επέμβαση – σε ασθενείς που δεν είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα, υπάρχει στους κατάλληλους υποψήφιους η δυνατότητα μετατροπής σε ολική αρθροπλαστική ποδοκνημικής.

Αρθρόδεση υπαστραγαλικής
Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής άρθρωσης είναι μια εξειδικευμένη ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη σύντηξη της άρθρωσης μεταξύ του οστού του αστραγάλου και του οστού της πτέρνας στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τον πόνο και το οίδημα ( πρήξιμο) που προκαλείται από την αρθρίτιδα και την υμενίτιδα εξαιτίας διαφόρων παθήσεων. Με την εξάλειψη της κίνησης στην υπαστραγαλική διάρθρωση, η αρθρόδεση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Ενδείξεις για την επέμβαση
Η άρθρωση της υπαστραγαλικής είναι μια ειδική άρθρωση-διάρθρωση, με μεγάλη εγγενή σταθερότητα και αντοχή σε φορτία. Η κίνηση της είναι μόνο μικρή πλάγια κλίση, ωστόσο είναι σημαντική στην συνολική κίνηση και προσαρμογή του ποδιού σε μη οριζόντιες επιφάνειες. Λόγω του μοναδικού σχήματος της, δεν υπάρχουν επεμβάσεις αντικατάστασης της όπως στο ισχίο, στο γόνατο και άλλες αρθρώσεις. Συνεπώς η μόνη λύση όταν η άρθρωση έχει σημαντική φθορά και δυσλειτουργεί σε βαθμό που επηρεάζει το πόδι και την βάδιση συνολικά είναι η κατάργησή της. Η κατάργησή της θα μειώσει ως ένα βαθμό την ικανότητα βάδισης σε ανώμαλες επιφάνειες αλλά θα βελτιώσει την συνολική λειτουργία του ποδιού στις άλλες δραστηριότητες.
Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής άρθρωσης συνιστάται σε ασθενείς με:
Μετατραυματική αρθρίτιδα: Βλάβη στην άρθρωση από προηγούμενους τραυματισμούς με κατάγματα πτέρνης, που προκαλεί χρόνιο πόνο και δυσκαμψία.
Ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα: Εκφυλιστικές παθήσεις που οδηγούν σε έντονη φθορά και φλεγμονή της άρθρωσης, περιορίζουν την κίνηση και προκαλούν έντονο πόνο στην ορθοστασία και βάδιση ειδικά σε μη ομαλές επιφάνειες.
Συγγενή συνοστέωση ταρσού: Ανώμαλες οστικές συνδέσεις μεταξύ διαφόρων οστών στο μέσο και οπίσθιο πόδι που περιορίζουν την κίνηση και προκαλούν πόνο.
Σοβαρή πλατυποδία ή κοιλοποδία: Σημαντικού βαθμού πτώση ή ανύψωση της ποδικής καμάρας, οδηγώντας σε κακή ευθυγράμμιση του ποδιού με έντονη φθορά και συμπτωματολογία που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες. Η αρθρόδεση εδώ συνήθως είναι τμήμα της τριπλής αρθρόδεσης για προχωρημένες βλάβες στο πόδι λόγω της υποκείμενης χρόνια δυσλειτουργίας.
Αποτυχημένες προηγούμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις: Εάν οι προηγούμενες θεραπείες όπως ορθοτικά, παυσίπονα, ενέσεις με στεροειδή ή υαλουρονικό δεν έχουν ανακουφίσει τα συμπτώματα, η αρθρόδεση μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.
Διαδικασία Χειρουργείου
Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής άρθρωσης γίνεται συνήθως με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με μικρές τομές ή ελάχιστα επεμβατικά, αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη με πολύ μικρές τομές. Το αισθητικό τμήμα έχει μικρή σημασία και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν νόημα και ένδειξη όταν πρέπει να προστατευθεί το δέρμα και τα μαλακά μόρια απο εκτεταμένες βλάβες. Ο κατεστραμμένος χόνδρος που έχει απομείνει αφαιρείται και οι οστικές επιφάνειες προετοιμάζονται. Χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά σταθεροποίησης, κοχλίες(βίδες) ή πλάκες ή άλλα μέσα σταθεροποίησης για να κρατήσουν τα οστά στη σωστή θέση τους μέχρι τα οστά να «ενωθούν» σε ένα ουσιαστικά οστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προστεθεί αυτόλογο (από τα οστά του ασθενή) οστικό μόσχευμα.
Συνήθως χρειάζεται νοσηλεία 1-2 ημερών, ενώ μετά το εξιτήριο θα χρειαστεί ανύψωση του ποδιού για αρκετές ώρες τις επόμενες 10 ημέρες.
Ανάρρωση και Αποκατάσταση
Αρχική επούλωση (6-8 Εβδομάδες): Ο ασθενής τοποθετείται σε γύψο ή ειδικό νάρθηκα και χρησιμοποιεί πατερίτσες για να αποφύγει την φόρτιση στο πόδι μέχρι την ικανοποιητική επούλωση. Λόγω της ακινητοποίησης θα ληφθεί αντιπηκτική αγωγή.
Ολοκλήρωση της αρθρόδεσης (2-6 Μήνες): Μετά από 6-8 εβδομάδες και ενώ η πλήρης επούλωση παρακολουθείται με ακτινογραφίες, ο ασθενής μπορεί να βαδίσει με απλά παπούτσια αλλά η φόρτιση του ποδιού επανεισάγεται σταδιακά υπό επίβλεψη. Θα υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα στην προσαρμογή εκ νέου της βάδισης.
Φυσικοθεραπεία: Μετεγχειρητικό πρόγραμμα για αποκατάσταση της κινητικότητας της δύναμης και της ισορροπίας.
Επιπλοκές
Αν και η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
Καθυστερημένη ή μη συνένωση των οστών: Είναι διαπιστωμένο ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, αγγειακή ανεπάρκεια και κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα και την ποιότητα της πόρωσης στα κατάγματα, τις οστεοτομίες αλλά ειδικά στις αρθροδέσεις. Οι ασθενείς με τέτοιους παράγοντες πρέπει να τους διορθώσουν ενώ μερικές φορές η επέμβαση δεν θα διενεργηθεί λόγω του αυξημένου κινδύνου αυτής της επιπλοκής. Στην σπάνια περίπτωση όμως που θα συμβεί μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση σταθεροποίησης.
Λοίμωξη: Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
Νευρική βλάβη: Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή πόνο συνήθως παροδικό.
Απώλεια κίνησης – αίσθηση δύσκαμπτου ποδιού: Δεν αποτελεί πραγματική επιπλοκή αλλά συνέπεια της επέμβασης. Η άρθρωση καταργείται, συνεπώς η κινητικότητα της σταματά μόνιμα. Αυτό κάνει την βάδιση σε κεκλιμένες επιφάνειες και ανώμαλο έδαφος πιο δύσκολη αλλά χωρίς πόνο. Σε άτομα όμως με παθήσεις στα γόνατα ή στα ισχία αυτό μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις σε αυτές τις αρθρώσεις. Στις υπόλοιπες δραστηριότητες ο πόνος σταματά και επιτρέπει ουσιαστικά μεγαλύτερη κινητικότητα.
Συμπέρασμα
Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής άρθρωσης είναι μια αποτελεσματική λύση για ασθενείς με χρόνιο πόνο λόγω της δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης άρθρωσης. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι διότι βιώνουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργικότητας, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και την βάδιση, ακόμη και τρέξιμο μικρών αποστάσεων, με ευκολία χωρίς συμπτώματα.

Αρθρόδεση μέσου ποδός
Η αρθρόδεση του μέσου ποδός είναι μια εξειδικευμένη ορθοπαιδική επέμβαση που στοχεύει στη σύντηξη-ένωση των μεταταρσοσφηνοειδών αρθρώσεων στη μέση περιοχή του ποδιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την δυσλειτουργία αυτών των αρθρώσεων. Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται συχνά σε ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα, παραμορφώσεις ή τραυματισμούς που προκαλούν χρόνιο πόνο και λειτουργική ανεπάρκεια.
Αιτίες και ενδείξεις για αρθρόδεση μέσου ποδός
Οι πιο συχνές αιτίες για τη διαταραχή της φυσιολογικής εμβιομηχανικής και λειτουργίας – με αποτέλεσμα την εκφύλιση και οστεοαρθρίτιδα- της συγκεκριμένης περιοχής είναι
– ανατομική προδιάθεση: πλατυποδία ή κοιλοποδία
– τραυματισμοί(κατάγματα και κακώσεις Lisfranc)
– νευροαρθροπάθεια(Charcot )
Η αρθρόδεση μέσου ποδός συνιστάται για άτομα που αντιμετωπίζουν:
– Επίμονα συμπτώματα λόγω αρθρίτιδας τα οποία δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική
θεραπεία
– Προοδευτικά επιδεινούμενη δυσχέρεια στις καθημερινές δραστηριότητες.
– Προοδευτική επιδείνωση της συνολικής λειτουργίας του ποδιού με σταδιακή εμπλοκή
και άλλων δομών ( τενοντίτιδες , έναρξη αρθρίτιδας σε άλλα σημεία του ποδιού )
Περιγραφή της Διαδικασίας
Η αρθρόδεση μέσου ποδός πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με περιοχικό νευρικό αποκλεισμό (block). Διενεργείται τομή πάνω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος χόνδρος που έχει απομείνει. Στη συνέχεια, οι οστά συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται στην σωστή θέση με βίδες ή πλάκες για να επιτευχθεί η σχεδιασμένη σύντηξη. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρησιμοποιηθεί οστικό μόσχευμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά ενώνονται, δημιουργώντας μια σταθερή δομή που εξαλείφει την μικροκίνηση των αρθρώσεων και σαν αποτέλεσμα το πρήξιμο και τον πόνο στην βάδιση και ορθοστασία. Μόλις επιβεβαιωθεί η σταθερότητα, οι τομές κλείνονται και τοποθετείται γύψος για την υποστήριξη του ποδιού κατά την αρχική φάση ανάρρωσης.
Αποκατάσταση και Ανάρρωση
Η ανάρρωση από αρθρόδεση μέσου ποδός διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και την έκταση της επέμβασης. Τα βασικά στάδια ανάρρωσης περιλαμβάνουν:
Ακινητοποίηση με γύψο κάτω από το γόνατο και πατερίτσες συνήθως για 6 εβδομάδες.
Παυσίπονα για μερικές ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και αντιπηκτική αγωγή λόγω της ακινητοποίησης.
Ανάρροπη θέση του ποδιού μερικές ώρες την ημέρα για την αποφυγή έντονου πρηξίματος ειδικά τις πρώτες ημέρες.
Έλεγχο τραύματος και αφαίρεση ραμμάτων σε 10-14 ημέρες από την επέμβαση
Σταδιακή φόρτιση του ποδιού ανάλογα με την επέμβαση και σύμφωνα με την πορεία της πόρωσης. Συνήθως μετά τις 6 εβδομάδες ξεκινά η σταδιακή φόρτιση με μπότα και βασική κινησιοθεραπεία.
Η επιστροφή σε εργασίες γραφείου γίνεται σε 2 εβδομάδες αλλά σε απαιτητικές σωματικά εργασίες ο συνολικός χρόνος για πλήρη επιστροφή είναι περίπου 10-12 εβδομάδες.
Οι αρθρόδεση παρότι καταργεί την μικρή κίνηση αυτών των αρθρώσεων δεν επηρεάζει την συνολική κινητικότητα του ποδιού οπότε δραστηριότητες όπως βάδιση ακόμη και τρέξιμο μικρών αποστάσεων είναι απόλυτα εφικτές.
Οφέλη και Κίνδυνοι
Η αρθρόδεση μέσου ποδός προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Τα βασικά οφέλη περιλαμβάνουν:
Μείωση του χρόνιου πόνου και της φλεγμονής.
Βελτίωση της ευθυγράμμισης και της λειτουργικότητας του ποδιού.
Πρόληψη περαιτέρω εκφυλισμού των αρθρώσεων.
Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν λοίμωξη, θρόμβωση, παρατεταμένο οίδημα, καθυστερημένη επούλωση των οστών και αποτυχία της σύντηξης.
Συμπέρασμα
Η αρθρόδεση μέσου ποδός είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με επίμονα συμπτώματα στην περιοχή του μέσου ποδός, προσφέροντας πλήρη συμπτωματική θεραπεία χωρίς σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς και προφύλαξη από περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας του ποδιού.
